Melissafonden är en stiftelse som bildades till minne av en ung kvinna. Hennes namn är Melissa.

Melissa mördades av sin före detta pojkvän den 11 november 2001. Han dömdes till livstids fängelse. Han är nu en fri man efter att ha avtjänat halva tiden.

I Sverige mördas i genomsnitt 20 kvinnor per år av en närstående man. Dessa mord händer oftast i familjens bostad, men nästan lika ofta efter att kvinnan har lyckats ta sig därifrån. Hon har flytt, kanske till någon vän, och hittats där.

Vad som hände Melissa kan hända vilken annan ung kvinna som helst. Det är aldrig kvinnans fel när något som detta inträffar. Men som förälder eller vän, om misstanke finns att allt inte står rätt till, fråga hellre en gång för mycket än inte alls. Var lite obekväm!

Redan på sin mormors begravning i juni 2001 berättade Melissa att hon gjort slut, men att hon fick ta det lite lugnt, ” han har ju bara mig”. Varning!

Melissa berättade också att hon tidigare känt sig hotad. Hon fick då lova att aldrig träffa FD ensam, utan alltid se till att det fanns människor omkring. Det löftet höll inte Melissa – hon kunde väl aldrig tro att hennes fd skulle vara kapabel till en så fasansfull och grym handling.

Man kan undra över varför Melissa inte genomskådade all lögner om fantastiska resor och löften om många olika saker. Det kan vara mycket svårt om personen i fråga är mytoman och därtill psykopat, de kan vara hur trevliga och trovärdiga som helst och superskickliga på att dupera.

Om vi med denna berättelse lyckas få andra unga kvinnor att bli mer försiktiga i relationer med män de känner en viss oro inför är det värt all möda.