Bakgrund

Melissa och mördaren var ett par i närmare ett och ett halvt år. De bodde tillsammans i hans lägenhet.
Vad Melissa föll för när hon träffade TM (vi kallar honom för det i fortsättningen) är en gåta. Inte bara för Melissas familj utan också för hennes vänner.
Melissa var vacker, intelligent och rolig - hon skulle kunna få vilken ung man som helst, men väljer ett exemplar som ingen i hennes bekantskapskrets kunde acceptera, ännu mindre hennes familj.
De träffades på en restaurang i Stockholm som var en mötesplats för olika ”MC gäng”. Kanske Melissa tyckte det var spännande och kanske lite farligt och utmanande. TM var 15 år äldre än Melissa.
Melissa var alltid mycket lojal mot de vänner hon hade. Hon blev också varnad av flera av dem när de förstod att de båda var ett par. Hon försvarade då TM och menade att de talade illa om honom och att hon inte trodde på vad de berättade. Bland annat fick hon veta att TM var mytoman och kunde ljuga ihop de mest fantastiska berättelser.
Detta kom sedermera att visa sig vara helt med sanningen överensstämmande. Några av dessa historier kommer vi att återge här nedan.

När Melissa träffade TM skulle hennes andrahandskontrakt precis upphöra. Han erbjöd då Melissa att flytta in i den lägenhet som han nyligen bytt till sig i en förort väster om Stockholm. Det tyckte Melissa kunde vara en bra temporär lösning och så skedde. Melissa flyttade in med sitt pick och pack, fåglar och voljärer.
Det hela verkade fungera ganska bra till en början. Melissa hade sitt deltidsjobb på Östermalm och TM verkade ha pengar utan att behöva arbeta för dem.
Vi har senare fått veta att TM även blivit dömd för flera stölder och bedrägerier. Bl a stals pengar och varor på den bensinmack som han det sista halvåret arbetade på, vilket han också är dömd för. Han menade att det var så skönt att äntligen ha en fast inkomst.

Under i stort sett hela tiden som de bodde tillsammans letade Melissa ett eget boende. Då gjorde TM ett av sina listiga drag. Han berättade för Melissa att han hade en bekant som var skyldig honom en gentjänst. Denna bekant hade i sin tur ett litet hus som han skulle kunna överlåta till Melissa för den mycket modesta summan av 75.000:-
Detta var för Melissa ett drömscenario. Hon trodde på historien, men varje gång det skulle skrivas kontrakt var ägaren som bortblåst. Måste ibland hålla sig gömd, ibland åkte han hux flux till USA. Melissa ville så gärna tro på denna dröm så det tog över ett halvt år innan det gick upp för henne att det bara var en bluff, en bluff bland många andra. Men TM fabricerade hela tiden nya lögner och löften som Melissa inte riktigt kunde slå hål på. Han var mycket skicklig på att få sina berättelser att hålla ihop.

Vid det här laget hade dock alltför många berättelser visat sig bara var lögner och Melissa började ställa honom mot väggen med krav på förklaringar. Vid varje tillfälle som hon gjorde det blev han utom sig av ilska, och Melissa valde att ”ta det lugnare”. Hon började nu förstå att inget han lovat henne var sant.
Bl a skulle de flyga till Australien och titta på kakaduor i fria naturen. Detta var naturligtvis en dröm för Melissa eftersom hon hade att mycket stort djurintresse och då framför allt fåglar. Hon berättade om denna resa för alla sina vänner på Stockholms Fågelförening och såg naturligtvis fram mot den. Datum var utsatt och alla pengarna fanns tillgängliga på en speciell plats. Det blev naturligtvis ingen resa.
Det finns många, många lögner som vi skulle kunna återge men vi avslutar med hans magcancer. Han hade fått sin dom av läkaren och han skulle då bara ha tre, fyra månader kvar att leva. Melissa hade vid den tidpunkten börjat förbereda TM på att hon ville flytta. Då passade en allvarlig sjukdom bra. Melissa sa också till sin mamma att hon inte kunde lämna honom nu när han var så sjuk. Hon tyckte så synd om honom.
TM var naturligtvis inte sjuk! Han lever fortfarande i ”högönsklig välmåga” på Kumlaanstalten.
Tiden gick och Melissa hittade så småningom ett litet hus i Åkersberga som hon hyrde. Hon flyttade alltså ifrån TM i oktober 2001. Melissa hade nu bara lite över en månad kvar att leva!

Hon hade på sin mammas fråga om hur han tar det sagt att de bara är vänner och att hon får ta det lite försiktigt.
Redan på sin mormors begravning i juni 2001, hade Melissa sagt att det var slut men att hon fick ta det lite lungt, ”han har ju bara mej”. På torsdagen samma vecka som Melissa blev mördad besökte hon sin bank för att förbereda för ett lån. Hon skulle nämligen få köpa huset hon hyrde. Det var Melissa jättelycklig över.
En dag senare, närmare bestämt på fredagen skulle Melissa gå på en restaurang. Hon var inbjuden av en modellagentur. Hon skulle åka direkt från jobbet och kunna vara där strax efter klockan 19.00. Melissa kom aldrig!

I stället blev hon upplockad av TM som, förmodligen under hot, körde Melissa ut till hennes hus. TM skulle vara vakt åt hennes hund, vilket hände då och då eftersom han själv hade hund och de båda hundarna kände varandra väl. Vad vi tror är att TM genom att hota att göra hunden illa eller att släppa iväg den på gatan, fick Melissa att åka med honom i bilen. Till saken hör att Melissa tidigare känt sig hotad av TM men att han aldrig burit hand mot henne. När hon berättade det för sin mamma fick hon lova att aldrig träffa TM ensam utan alltid se till att det fanns människor omkring.
Detta löfte höll inte Melissa - hon kunde väl aldrig tror att hennes fd pojkvän skulle vara kapabel till en så fasansfull och grym handling. Vid detta laget har Melissa naturligtvis resignerat. Vi vet att hon följer med till en restaurang i Åkersberga där de äter middag. Melissa anar vid det här laget ingenting. Vi vet också att han bestämt sig för att försöka ”tala Melissa till rätta” och få henne tillbaka. Som han sagt:” om inte det går, skall hon bort!”
TM hade nämligen redan under fredagen, alltså samma dag, tillsammans med en släkting åkt runt och rekognocerat för att hitta bästa platsen för att göra sig av med Melissas kropp. Det var alltså två personer som kände till vad som skulle hända Melissa!

Under natten till lördagen den 11 november mördades Melissa. Hon kämpade för sitt liv men hade inte så mycket att sätta emot. Det var TM's 140 kg mot Melissas 47 kg och det blev en mycket ojämn kamp. För att riktigt vara säker på att gå iland med sin uppgift använde TM även en elpistol för att bedöva henne. Detta fega kräk fick sin livstidsdom och sitter nu på Kumlaanstalten.
Man kan undra över varför Melissa inte kunde se igenom alla lögner på ett mycket tidigare stadium. En del av förklaringen kan vara att hon var en liten drömmare. Hon ville tro på att de mest fantastiska saker verkligen hände. Det var inte så att hon trodde alla om gott, men hon var säker på att hon kunde hantera alla situationer. Melissa var en mycket sammansatt person. Samtidigt som hon hade dåligt självförtroende var hon ändå mycket modig och stark, till och med ganska kaxig. Det är också svårt att genomskåda en mytoman. Är personen därtill psykopat blir det ännu svårare.

Vi vill med denna redogörelse försöka belysa det faktum att vad som hände Melissa kan hända vilken ung kvinna som helst idag. Om vi med det lyckas få andra unga kvinnor att bli mer försiktiga i relationer till män de känner en viss oro inför så är det värt all möda och smärta.

Om ni vill läsa mer om Melissa och om vem hon var kommer ni kunna besöka den privata minnessida som familjen arbetar fram. För tillfället är den under konstruktion, men vi hoppas att den snart skall finnas tillgänglig.